Ο αθλητισμός αρωγός στη συμπερίληψη ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Η TRIMORE Sport Events ως μία οντότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινωνικό σύνολο στο οποίο δραστηριοποιείται (αθλητές με τις οικογένειές τους, θεατές, κάτοικοι των τόπων που φιλοξενούν τις διοργανώσεις), δέχεται επιδράσεις και συνδιαμορφώνει ταυτόχρονα τα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αναγνώρισης της ευθύνης που της αναλογεί προς την κοινωνία, με σεβασμό και αφοσίωση στις αρχές και αξίες που διέπουν τον πολιτισμό μας, ανταποκρίνεται με προθυμία και μεγάλη χαρά στην πρόκληση ανάληψης πρωτοβουλιών προώθησης ενός πνεύματος ίσων ευκαιριών και προαγωγής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αναλυτικότερα, με αφορμή την υψηλή συχνότητα εμφάνισης της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος στον Νομό Ρεθύμνου, η οποία αγγίζει το 2.5% με βάση τα ελληνικά δεδομένα κι έχοντας προκηρύξει τη διοργάνωση αθλητικού event για  4η συνεχή χρονιά στον εν λόγω προορισμό, επιθυμεί και επιδιώκει την πραγματοποίηση παράλληλων δραστηριοτήτων, οι οποίες θα αφορούν σε παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού.

Αναγνωρίζοντας τις διδαχές της συμπερίληψης και ενστερνιζόμενοι τις αρχές περί ισότητας συμμετοχής όλων των ανθρώπων σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, οι ιθύνοντες και insiders της TRIMORE, με ενθουσιασμό και με την πολύτιμη, πρόθυμη και ευγενική αρωγή του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και του Ιππικού Ομίλου Ρεθύμνου, προχωρούν στον σχεδιασμό και διοργάνωση εξειδικευμένων δράσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες, ιδιαιτερότητες και δεξιότητες των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), εντός και παράλληλα με το κυρίως αθλητικό/ψυχαγωγικό/πολιτιστικό event.

logo sillogos daf rethimnou                       ιππικός όμιλος ρεθύμνου  

Με εφόδιο τις αρχές της συμπερίληψης, ο στόχος αποκτά διττή υπόσταση, αρχικά εκείνον της πλήρους συμμετοχής των ατόμων με ΔΑΦ στη διοργάνωση, κι έπειτα εκείνον της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων (αθλητών, συνοδών, φορέων, θεατών) και της εμμέσως εμπλεκόμενης τοπικής κοινωνίας στο θέμα του Αυτισμού, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες καταμετρήσεις του Center for Disease Control των ΗΠΑ, συναντάται σε 1 στα 68 άτομα. Μία εκ των εξειδικευμένων δραστηριοτήτων της διοργάνωσης, θα έχει ως αρωγό το άλογο, που θα λειτουργήσει ως ο συνθεραπευτής στο κομμάτι της συμμετοχής στη θεραπευτική ιππασία. Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί πως στην περίπτωση του Αυτισμού, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «θεραπεία», αναφερόμαστε στην εκμάθηση διαχείρισης ή και εξάλειψης μη επιθυμητών συμπεριφορών και στη βελτίωση και καλλιέργεια των δεξιοτήτων του ατόμου, δεδομένου ότι πρόκειται για μία χρόνια νευροψυχιατρική διαταραχή. Η βιβλιογραφία, αρχής γενομένης με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό και φιλόσοφο Ξενοφώντα, στο έργο του «περί Ιππικής», τονίζει τον θεραπευτικό ρόλο του αλόγου στην ψυχή και το σώμα. Σε ό,τι αφορά στη ΔΑΦ, αποδεδειγμένα συμβάλλει στη βελτίωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, τομέας στον οποίο τα άτομα με Αυτισμό παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμμα. Επιπροσθέτως, συνεπικουρεί στον τομέα της μάθησης, καθώς μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα αναπτύσσουν και καλλιεργούν τις δεξιότητες του ατόμου, λειτουργώντας ταυτόχρονα ανασταλτικά στο κομμάτι του άγχους. Συνοψίζοντας, υποστηρίζεται ότι η συμβολή του αλόγου μέσω της θεραπευτικής ιππασίας, προωθεί τη μάθηση και τον ψυχοεκπαιδευτικό τομέα του ατόμου. Η δράση είναι ανοικτή για όλα τα παιδιά που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τα οφέλη της αλληλεπίδρασης με το άλογο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δράσεις και σκοποί τέτοιου περιεχομένου, θα ήταν αδύνατον να σχεδιαστούν, δίχως την πολύτιμη αρωγή και αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και τον Ιππικό Όμιλο Ρεθύμνου, οι οποίοι με ενθουσιασμό αγκάλιασαν την ιδέα και συνέβαλαν με τις εξειδικευμένες γνώσεις και τον εξοπλισμό τους, στην οργάνωσή τους. 

αυτισμός2

Επιπροσθέτως, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, προστίθενται δύο ακόμη σημαντικά δρώμενα. Πιο αναλυτικά, το ένα αφορά στη δράση «Βήμα βήμα», η οποία αντικατοπτρίζει την πορεία των ατόμων με αναπηρία προς την εξέλιξη και την εκπαίδευσή τους που πραγματοποιείται βήμα-βήμα. Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα λίγο πριν την απονομή των μεταλλίων των νικητών, ολιγόλεπτη θεατρική παράσταση με τίτλο «θέλω να μ΄ ακούς», στοχεύοντας στην αφύπνιση της ενσυναίσθησης και στην ευαισθητοποίηση και κατανόηση των «θέλω» των ατόμων με αναπηρία.

Όπως όλες οι παιδικές δραστηριότητες, είτε αθλητικές είτε ψυχαγωγικού/πολιτιστικού περιεχομένου, προσφέρονται χωρίς κόστος συμμετοχής και με μοναδικό σκοπό την ουσιαστική κοινωνική άμεση και έμμεση προσφορά στον τόπο, ο οποίος φιλοξενεί το event, έτσι και οι δράσεις αυτές έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και φιλοσοφία προσφοράς και κοινωνικής υπευθυνότητας της TRIMORE Sport Events και των Συνδιοργανωτών της: Δήμος Ρεθύμνης, Περιφέρεια Κρήτης και Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Ευχαριστουμε θερμα το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών, χώρο πραγματοποίησης εξειδικευμένων προγραμμάτων θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας, για τις πολύτιμες συμβουλές και το φωτογραφικό υλικό.

Επικεφαλής της Κοινωνικής αυτής δράσης: Έφη Παπαδοπούλου (TRIMORE Insider)

hand with blue heart for autism

TRIMORE M.T. Rethymno | ISOMAN